Damongilala, Lena Jeane
(2008)
KANDUNGAN ASAM LEMAK TAK-JENUH MINYAK HATI IKAN CUCUT BOTOL (Cenctrophorus sp) YANG DIEKSTRAKSI DENGAN CARA PEMANASAN.
Jurnal Ilmiah Sains, 8 (2).
pp. 249-253.
Abstract
Minyak hati ikan cucut botol (Centrophorus sp) sebagai sumber protein dan asam lemak tak-jenuh. Asam lemak tak-jenuh berperan dalam menurunkan kadar kolesterol dalam darah manusia. Kandungan asam lemak tak-jenuh minyak hati ikan cucut yang diekstrak dengan pemanasan oven, lebih tinggi dibanding dengan pemanasan sinar matahari. Komposisi kandungan asam lemak tak-jenuh minyak hati ikan cucut botol, yaitu : omega-3 Oktadekanoat (18:2ω-3), Linolenat (18:3ω-3), Oktadekatetraenoat (18:4ω-3), Eikosatetraenoat (20:4ω-3), dan Eikosapentaenoat (EPA) (20:5ω-3).
Actions (login required)
|
View Item |